dimarts, 8 de març del 2011

Cusco, Ciutat Imperial Inca

Cusco, ciutat imperial inca. Principal destinació turística del Perú per tot aquell que vol fer ruta cap al "Valle Sagrado", les rutes cap al Machu Picchu (blog on explica al principi diferents rutes, també hi ha la del Salkantay que no en parla) parada per continuar cap a la Selva del Manu, etc... o bé deixar-se perdre pels molts racons que conté aquesta ciutat.

Cusco (mapa del centre) porta una mica més de quinze anys que rep turisme, i això és nota més que no altres llocs del Perú. De fet, tant sigui temporada alta com baixa, us trobareu estrangers per la ciutat, sobretot la part antiga de la ciutat, el barri de San Blas, situat per sobre la plaça d'armes, on hi ha molts llocs d'acomodació per dormir.

Bé, arribem de bon matí a la terminal terrestre de Cusco (mapa info.), i veiem que ha plogut. Es nota el canvi de zona geogràfica, aquí tot és molt més verd, més muntanyenc i l'altura és nota, sobretot al pujar escales pel barri de San Blas, destinació que anem, tot i tenir apuntats allotjaments, a l'estació de busos, com no ens torna a "avaçallar" gent perquè anem al seu alberg. Estem força petats, i tenim ganes de dormir millor que el bus, o sigui que no regategem gaire, i per 25 soles (6,5 €) tenim un alberg, el Samanapata Confort, ben situat al barri de San Blas (localització google maps) amb esmorzar inclòs, dutxes d'aigua calenta i Internet. Té habitacions de matrimoni, dobles i triples individuals, que ens deixa al mateix preu.

Truquem al guia independent que havia contactat des de Catalunya, per parlar sobre la ruta cap al Machu Picchu (mapa Cusco - Machu Picchu) i decidir si ens interessa el que ens ofereix tant de ruta com de preu per persona. Per uns 150 € ens portarà a fer la ruta de 5 dies pel Salkantay (mapa rutes), la més muntanyenca (pel que veig al mapa, acabem fent la ruta alternativa). Junt amb ell bé el seu germà i un "arrier" de la zona que és qui portarà dues mules per traginar les coses que necessitem. (Un bon blog d'un noi de Sabadell que la va fer!!)

Aprofitem i anem a dinar un menú a un vegetarià molt econòmic per 5 soles (1,3 €) el "Encuentro" al mateix barri de San Blas. Baixem a veure la plaça d'armes (fotos blog), que realment és impressionant i la zona de més marxa de la ciutat per la nit, queda a un costat.

Per la tarda aprofitem per anar a fer ruta pels voltants de Cusco, sobre mateix de la ciutat, hi ha diferents atractius turístics. Has de comprar un bitllet anomenat "Boleto Turístico de Cusco" que et dóna dret durant 10 dies a entrar a diferents destinacions turístiques i veure des de museus, ruïnes, ... del mateix Cusco, i voltants (Tambomachay, Pukapukara, Quenqo, Saqsayhuaman), el "ValleSagrado " ( Pisac, Chinchero, Maras, Moray, Ollantaytambo...). Costa 130 soles (uns 34 €).

Nosaltres vam tenir la sort que ens va acompanyar el guia independent amb el que havíem contactat i ens va explicar sobre la història dels llocs que visitàvem.

Des de San Blas vam agafar uns taxi que ens va costar 10 soles (2 soles per barba) per pujar fins a Tambomachay (unes fonts que són uns manantials on els inques hi feien rituals), a uns pocs kms de Cusco i començar el tour allà, passant pel temple de la Lluna i anar baixant fins a la fortalesa de Saqsayhuaman, que pots recórrer a peu tranquilament. Hi ha unes vistes molt interessants de les valls, i un cop arribats a Saqsayhuaman, pots veure vistes panoràmiques sobre Cusco, que són espectaculars, sobretot quan comença a fosquejar.

Baixem cap a l'alberg. Decidim anar a investigar per sopar. Just a la plaça d'armes hi ha un carrer estret que és diu C/Procuradores, està replet de restaurants, amb una competència terrible per agafar clients. Per 10 / 15 soles (entre 2,6 i 4 €) pots menjar un bon menú per la nit amb pisco sour de regal i tot. Decidim sortir de festa pels mateixos voltants, que és on és concentra el volum de marxa per la nit. Hi ha bàsicament 3 tipus de varietat musical, pel que observo: bars on punxen salsa i música per l'estil, pubs/discos que destrossen cançons barrejant electrònica i reggeaton i trobem un lloc "Ukukus" on fan concerts en directe cada dia i punxen quelcom més rockero aquell dia. El lloc és gran i alt, està guapo, em recorda rotllo squatt; queda al C/Plateros aprop d'un restaurant japonès, el Kintaro.
No hi ha molt més per triar; el lloc on vam trobar la salsa, un altre dia i havia un grup de peluts fent versions de Nirvana, ja,ja!!

Un altre lloc per visitar, és el mercat de San Pedro, un lloc cobert ple de paradetes de menjar i artesania. Replet d'olors i coses curioses pels europeus. Sortint d'allà, just creuar un pont, empalmem amb el barri de Santiago on els dissabtes, durant el matí i fins que es comença a fer fosc, foten com una espècie d'"Encants" de Barcelona. Un mercat de puces anomenat "El Baratillo", tot de gent venent coses pels carrers, legal, il·legal, robat, piratejat, també hi ha botigues pròpies, etc... vas que no t'hi veus de tanta cosa. Ull, sobretot amb els carteristes i el portar motxilla a l'esquena. Recomanen no treure diners davant la gent per pagar el que voleu comprar, sigueu dissimulats i discrets.
Val la pena perdre's-hi, és grandiossíssim, a part surtin d'aquest mercat rotllo "encantants" i anem a parar a uns carrers plens de botigues que venen roba. Resulta que molta ens explica el guia independent, prové de la ciutat de Juliaca, on es pirateja moltíssim. De fet et pots trobar imitacions de xupes i polars Northface per 80 / 100 soles (entre 20 i 26 €) que fan el seu fet.

La veritat, el que no trobis a Cusco en quan a tèxtil, no ho trobaràs enlloc més, ja,ja!! Això sí, surt de la part més turística i veuràs com canvien els preus.

També per aquella persona interessada en fer projectes educatius o informar-se sobre rutes pel la Selva del Manu (mapa ètnic), pots anar a parlar amb la Magda, una catalana de Mataró que porta més de 15 anys vivint a Cusco, que porta Atalaya Perú i et pot recomanar coses, rutes, preus... la pots trobar dins d'un recinte espècie patí interior al C/Arequipa, 251, queda proper a la plaça d'Armes.

Nosaltres combinem Cusco en diferents dies d'estada amb les escapades cap al Machu Picchu i la Selva del Manu (mapa agència), per tant és bo tenir allotjament agafat, sobretot en temporada alta, en baixa no es tan preocupant.

I pels que hagueu de tornar cap a Lima des de Cusco, teniu dues opcions, la cara, l'avió, que per uns 100 € crec recordar t'hi porta amb tan sols una horeta de trajecte, o bé el clàssic del turisme de motxilla, agafar una de les diferents companyies de bus que operen a la terminal terrestre de Cusco, i fer-te entre les 19 hores (mínim) i les 23 hores (màxim) que duren els trajectes directes a Lima, això sí, sempre i quan no et surti cap imprevist mecànic o terrestre, jeje!!
Ah, les companyies a vegades et traspassen a d'altres segons horaris, us ho dic perquè jo tenia que agafar la companyia Ormeño i em van passar a InternacionalPalomino per tema horaris. De fet, no em puc queixar, el bus era força nou i com que es tractava de passar 19 hores a dins, vaig pillar les butaques de classe "business" que hi ha a la part d'abaix del bus. Crec recordar que van ser finalment 140 soles (uns 36 €) per fer el trajecte. Et donen quelcom per menjar, res de l'altre món, però algo és algo... i et passen pel·lícules fins que te n'afartes, jaja!! Pots agafar els seients de classe turista, que no són tan còmodes, per menys soles, però amb el que ja portàvem d'experiència autobusera, ja,ja, vaig optar, ja que era l'últim trajecte i el més llarg, fer-lo una mica més còmode per la meva esquena, jaja!!

Vinga, això és lo que us puc explicar així resumit de Cusco (mapa animat), així a grans trets, hi ha moltes més coses per descobrir, però això ho haureu de fer vosaltres pel vostre compte si hi aneu...

Salut!!

Sr. Crustaci

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada