dimecres, 7 d’abril del 2010

San Francisco - 1a Part


San Francisco, aquesta petita/gran ciutat per descobrir del nord de California, sobretot en bicicleta (des d'Embarcadero, el moll fins a Ocean Beach, la platja, de punta a punta vaja, la ciutat fa + o - uns 14 kms). "The City" com diuen la gent que viu allà. Recomanable de visitar al 100%, ja que tota la part del centre i barris dels voltants, tenen parts a descobrir, i són molt diferents uns amb altres. Us podeu perdre per qualsevol dels diferents barris que el conformen, i quan dic perdre's-hi, és perquè servidor ho ha experimentat. No per tots els racons, perquè potser us haurán de recollir en pinces, si les cames us fan figa, però sí us faig una bona recomanació de llogar una bicicleta, o si us hi esteu una setmana o més, compreu una bicicleta de segona mà en algun "Pawnshop" que estigui bé, us sortirà més econòmic possiblement i llavors la re-veneu a un altre "Pawnshop" o a qualsevol ciutadà. Investigueu!

La bicicleta és un bon mitjà de transport, molt ben adaptada per San Francisco, tot i que us haig de fer una recomanació, que evidenment, la ciutat té unes pujadetes quelcom empinades, jeje, i que si no hi veieu ciclistes, és perquè la gent d'allà, segueix uns carrils bicis degudament marcats al terra o amb senyals indicadores, per on més pla és el terreny per tal d'evitar aquests turons que fot la ciutat. Hi ha mapes amb les rutes marcades, per si algú li pot interessar, sols ha d'anar a informació turística i preguntar on s'aconsegueixen, o possiblement els lloguers de bicis en tinguin. Això sí, és mouen més amb bicicletes model ciclista (moltes tunejades) que no pas amb mountain bikes, us ho faig saber, rodes primes!! Per tant, és bo saber què us interessa més per pedalar!

També podeu combinar la bicicleta amb el bus urbà, ja que al davant porten un porta-bicicletes, que si esteu molt cansats de pedalar i no voleu fer pujadetes, doncs la transporteu amb el bus allà on voleu anar. Jo no ho vaig provar, però ho vaig veure com ho feien servir i no sembla gens complicat, sols assegurar bé la bicicleta i entendre't amb l'autobuser@ si no la poses bé...

Feta la recomanació del desplaçament per la "City", que també us podeu moure, a part de la bicicleta i el bus, amb el Bart (Bay Area Rapid Transit), tot i que sols per unes rutes assignades; va molt bé si heu d'atravessar per anar a visitar la Bay Area (Oakland, Berkeley,...) i a més hi podeu transportar gratuïtament la bicicleta dins, ja que no es permet atravessar el Bay Bridge amb bicicleta ni a peu. També tenen metro, tot i que no el vaig agafar al tenir la bici.

Per qualsevol dubte que tingueu o volgueu mapes, sols us heu de passar per qualsevol punt d'informació turística, un cop allà o voltar per internet a la recerca de mapes, etc...

Bé, com que per visitar, podrieu visitar tantes coses, us posaré alguns llocs i barris pels quals vaig pedalar i aturar-me, sense cap cost econòmic per la butxaca (menys indicacions explícites):

Començarem pel barri de Mission, el barri de llatinoamericans per excel·lència de la ciutat. Simplement el sol fet de caminar pel barri ja és motiu d'anar-hi, us trobareu un barri ple de vida, moltes botigues, sobretot fruiteries, bars i restaurants, sobretot de menjar de centre i sud america, llocs tipus tot a 1 dollar, roba força assequible, articles de segona mà, "pawnshops", fleques i pastisseries, ...
sobretot si us moveu pels principals carrers que engloben l'eix comercial del barri com són:
entre el carrer 16 (parada Bart) + Mission Street i el carrer 24 (una altre parada Bart). També trobareu molts llocs per menjar a Valencia Street. Aquests són principalment els carrers més atractius de cara al comerç, però en moltes cantonades de qualsevol altre carrer més secundari també hi trobareu botigues o bars...
3 o 4 llocs turístics per anar a visitar serien: Mission Dolores i Mission Dolores Park, l'edifici de dones (Women's Building) i si us agraden els murals pintats, aquest és el vostre barri. Hi ha una oficina que porta una dona al carrer 24, Precita Eyes, organitza tours pagant, però ja us dic que a no ser que us interessi molt que us els expliquin, els podeu anar visitant vosaltres mateix@s. 3 dels principals punts on trobareu més murals pintats són els carrerons Balmy Street (entre els carrers 24 i 25 i paral·lels a Treat Avenue i Harrison St.) i Clarion Street (el carrer 17, entre Mission i Valencia St.) L'altre lloc, és el Women's Building, tota la seva façana. Val la pena admirar aquests murals detingudament. Per tot el carrer 24 també n'hi ha forces...

Atravessant el barri de Noe Valley, just al costat dels barris de Mission i Castro (el barri homosexual per excel·lència de la comunitat Gay i Lesbiana de S.F.), hi ha possiblement un dels llocs més emblamàtics com a mirador de la ciutat de San Francisco, estem parlant de Twin Peaks. Aquests dos turonets que semblen dos pits posats en paral·lel i petrificats, donen una de les millors vistes de tot San Francisco i la seva Bay Area, sobretot si enganxeu un dia assoleïat, molt important, com hi hagi boira o boirina, desistiu de pujar-hi segur, sobretot pels amants de la fotografia panoràmica... tot un repte si hi pujeu amb bicicleta no preparada i molt agradable de fer la baixada, jaja!! (281 m. d'altitud)

Si us agrada la natura, us recomano sobretot el Golden Gate Park, un parc, sinó, el jardí públic més gran que hi ha als Estats Units, superant el Central Parc de Nova York. Té una allargada de 5 kms per una amplada de 0.8 kms. Dins del parc, hi ha moltes possibilitats de practicar tot tipus d'esports i visitar alguns llocs turístics, com ara: L'Arboretum, que és el jardí botànic, gratuït i immens, molt ben estructurat per climes i zones. El Japanese Tea Garden, el jardí del té japonès, pels amants de la natura minimalista, val la pena matinar els dimecres entre les 9h i les 10h per visitar-lo que és el dia que deixen entrar-hi gratis. El California Academy of Sciences, la veritat veient les cues els dos dies que m'hi vaig passar, vaig desistir d'entrar-hi... (pagant clar!). També hi trobareu el Conservatory of Flowers, el De Young Museum i el Music Concourse, llacs i estanys com ara el Stow Lake, on podeu llogar unes barquetes per navegar-hi, al final de tot, sortint ja quasi del parc cap a la platja, us trobareu el jardí de tulipes amb un molí de vent. És necessari la bicicleta si voleu gaudir del parc, sobretot us recomanu fer la ruta d'est a oest, ja que trobareu més baixada que pujada, jeje!!
Molts d'aquests llocs que són de pagament, tenen normalment un dia a la setmana d'entrada gratuïta, que sol ser tal dia de la primera setmana del mes. Informeu-vos a les seves webs!!

Re-seguint la costa, un cop sortits del Golden Gate Park i direcció al Golden Gate Brigde, podeu remuntar a través del passeig o baixar a la Ocean Beach, la allargada platja que hi ha. Més amunt trobareu la Cliff House, un restaurant restaurat amb unes vistes brutals del nord de l'oceà pacífic i de part de la costa nord de la bahía de San Francisco. Just sota seu, hi trobareu les ruïnes del que van ser al seu dia els Sutro Baths "Banys Sutro" (mireu video millor...). Continuant, i pels amants dels "trails" (senders) ve tota una zona de costa molt guapa per caminar a peu. És el Lincoln Park, que arriba fins a tocar de la platja de China Beach, on veureu unes casetes de molta pasta per aquella zona, amb un jardins cuidats fins al màxim detall, m'imagino que viu part de l'alta burgesia de la ciutat. Continuant vorejant la costa, arribarieu a la Baker Beach (on en una part de la platja hi ha una de les poques platges nudistes que es permeten a la ciutat, amb unes vistes magnífiques del Golden Gate Brigde) i ja entrarieu en tot el que és el Presidio Park, el parc a tocar del Golden Gate Bridge. Allà també hi ha molts possibilitats de donar vols amb bici o a peu. Per dins del parc, hi ha el S.F. National Cemetery (el cementiri nacional), ... just al costat del final de la North Baker Beach i pedalant un xic o caminant una estona ja arribeu al mític Golden Gate Bridge, aquest pont d'encara no 3 kms de llarg, símbol i referent turístic de la ciutat de San Francisco. Just sota seu i al costat dret, hi trobareu la fortalesa de Fort Point.

I ja baixant, del Golden Gate Brigde cap a la ciutat, us recomanu una caminada o pedalada tot vorejant la costa altre cop, passant per davant del llac on hi ha el monument romántic que evoca una ruina romana, el Palace of Fine Arts (el palau de les belles arts), i just al costat, el Exploration Science Museum (Museu de la ciència i la percepció).

Bé, aparco aquí de moment la primera part del recorregut per San Francisco, ja teniu una estona per llegir i per investigar aquesta ruta, seguirem baixant pel barri de Marina, tot vorejant la bahía...

Apa, que ho disfruteu.

Salut!!

Sr. Crustaci

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada